Falen bestaat niet, er is alleen uitgesteld succes!

De afgelopen vierdaagse ging ik dapper en goed getraind en gemutst van start. De eerste dag kom ik een spreuk tegen die ik helemaal geweldig vind, pijn is onvermijdelijk, lijden is optioneel. Dat ik gedurende vierdaagse vaak aan deze spreuk heb moeten denken was voor mij toen nog niet denkbaar. De derde dag voelde ik in de ochtend al dat ik een ontsteking had aan mijn scheenbeen, echter op weg van het station naar de Wedren voelde ik elke stap die ik zetten, ook de opstartproblemen waren een feit. Afijn om een lang verhaal kort te maken heb ik die dag uitgelopen op paracetamols en tools die ik mee gekregen heb via mijn hypnoseopleiding, NLP technieken. Een regel hiervan is de kaart is niet het gebied, wat betekend dat er meer niet probleem is dan wel probleem. Dat wat je aandacht geeft, waar je focus naar toe gaat, dat groeit. Gaat je focus naar jou probleem dan zal dat probleem alleen maar groter en groter worden. Gaat je aandacht naar de oplossing of leuke dingen dan zal daar de groei liggen. Voor mij was dat in dit geval de prachtige mensen langs de kant van de weg die zonder belang versnaperingen uit deelde, die ene persoon die op het juiste moment zag dat je het moeilijk had en alleen voor jou een applausje gaf, de muzikanten langs de weg en het telkens daverend applaus. Op dat moment vergeet je alle pijn. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om de vrijdag niet meer te starten, omdat het niet meer verantwoord was, ik heb maar één lichaam en vierdaagse komen er nog vele meer. Heb ik gefaald? Nee ik heb buiten drie prachtige dagen ook mooie lessen mogen halen uit dit avontuur, lessen die mij volgend jaar weer meer kans van slagen geven.

Dit geld ook voor jou, gaat jou aandacht naar het probleem of de oplossing? Denk je in de mogelijkheden of in de niet mogelijkheden? Als iets niet direct lukt gooi jij dan de handdoek in de ring of haal jij je lessen hier uit? Dit zijn interessante dingen om naar te kijken en mocht je meer willen weten….